Nieuwsbericht

‘Je kunt het meisje wel uit de volksbuurt halen, maar de volksbuurt niet uit het meisje!’

Twee jaar geleden is Debbie Heldens bij Volksbelang komen werken. Eerst een jaartje achter de receptie en sinds december werkt ze als sociaal verhuurmedewerkster. ‘Mijn functie is breed; ik ben verantwoordelijk voor onder andere de verhuur, maar ook voor de verkoop van onze panden. Sinds een half jaar ben ik ook onderdeel geworden van het Projectteam ‘Leonardus in Beweging’.

Geboren en getogen in Helmond
In mijn nieuwe rol kom ik veel bij bewoners thuis. Ik ben hun aanspreekpunt in de buurt. Dat ik bij iedereen over de vloer kom, maakt het werk veel persoonlijker. Ik ben geboren en getogen in Helmond. Mijn ouders huurden altijd van Volksbelang. Inmiddels woon ik met mijn man in Aarle-Rixtel. Dat is gelukkig nog steeds dichtbij. Hij zegt altijd: ‘Je kunt het meisje wel uit de volksbuurt halen, maar de volksbuurt niet uit het meisje!’

Nieuw team met nieuwe plannen
Toen ik voor het eerst bij bewoners thuis kwam om hun akkoord te krijgen op de renovatieplannen, merkte ik veel wantrouwen. Er waren in het verleden veel beloften gedaan die niet werden nagekomen. Nu stond er weer een nieuw team op de stoep met nieuwe plannen. Mensen waren kritisch en wilden weten of de bouwplannen, die echt nodig waren, nu daadwerkelijk gingen gebeuren.

Geen huurverhoging
De meest gestelde vraag was: ‘Moet ik straks meer huur gaan betalen na de renovatie?’ Ik kon alle bewoners geruststellen dat dit niet het geval is. De renovatiewerkzaamheden worden niet doorberekend in een hogere huurprijs. Wel zal in juli 2024 de jaarlijkse huurverhoging plaatsvinden. De huren van de woningen met een DEF-label waren tijdelijk bevroren vanwege het lage energielabel. Na de verbouwing, wanneer het energielabel stijgt, zal de reguliere jaarlijkse huurverhoging weer worden doorgevoerd. Dit gebeurt in juli. Maar de renovatiekosten zijn voor de rekening van Volksbelang.’

Trots op tijdelijke logeerwoningen
Tijdens de voorbereidingen op fase drie heb ik veel contact met de bewoners. Bewoners waar de renovatie meer van vraagt dan wat zij aankunnen, bieden wij maatwerk. Dit kan een logeerwoning zijn, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van een ingerichte rustwoning. Het zijn kant-en-klare woningen waar mensen tijdelijk verblijven terwijl hun huis gerenoveerd wordt. Alles is aanwezig: meubels, pannen, gas, water en internet. Je neemt je koffer en je tandenborstel mee en kunt er zo in! Vorige week zijn de eerste mensen hier tijdelijk ingetrokken. Ik ben er trots op dat we dit voor onze bewoners kunnen doen.

Bijzondere vazen als trofee
Ook onze containeractie was een groot succes. In samenwerking met onze partner Jansen Huybregts plaatsten we containers waar mensen kosteloos hun oude spullen kwijt konden. Mensen brachten de meest opmerkelijke spullen weg. Zo zag ik een lieve oude man die twee prachtige vazen wilde weggooien. Ik zei: ‘Dat moet je niet doen, ze zijn hartstikke mooi!’ Maar hij was vastbesloten; hij had ze niet meer nodig. Toen vroeg ik of ik ze mocht hebben, en dat mocht! Nu staan ze bij mij thuis op de kast. Telkens als ik ernaar kijk, denk ik aan de leuke momenten met de bewoners van de Leonardusbuurt. Het is ook een soort trofee voor mij. De vazen symboliseren de start van de renovatie en de stappen die ik bij Volksbelang heb mogen zetten. Mijn manager Josefien zag potentie in mij en bood mij de ruimte om te groeien. Nu mag ik mijn vertrouwde Volksbelang-buurt laten opbloeien. De cirkel is rond voor het meisje uit de Volksbuurt.’

Debbie Heldens
Sociaal verhuurmedewerker

Debbie Heldens