Nieuwsbericht

De renovatiereis van architect Thijs van Tetering

‘Voor de renovatieplannen van fase 3 van de Leonardusbuurt wilden we dat 70% van de bewoners ‘ja’ zeiden tegen onze plannen. Twee nee-stemmers wilden de architect die de plannen had bedacht weleens ontmoeten. Samen met sociaal verhuurmedewerker Debbie ging ik bij hen langs. Aan de keukentafel was het ijs snel gebroken. We ontdekten dat zowel een bewoner als ik fan zijn van de band Rammstein. Tijdens dat gesprek bespraken we hun zorgen. Ze waren bang dat het ventilatierooster op de verkeerde plek zou komen. Ik legde uit dat dit niet het geval was, en ook liet ik hen zien hoe de kozijnen eruit zouden komen te zien. Toen werden de dames enthousiast en veranderde hun ‘nee’ in een enthousiaste ‘JA!’.

Luisteren naar bewoners

Dat is misschien wel het mooiste onderdeel van mijn werk als architect en projectleider de interactie met de bewoners. In de Leonardusbuurt wonen mensen vaak al tientallen jaren en ze willen er nooit meer weg. Er is eerst veel onzekerheid geweest, want aanvankelijk zouden de woningen gesloopt worden. Na een second opinion bleek renovatie toch mogelijk. Dat doet wat met mensen. Daarom luisteren we altijd eerst naar de bewoners voordat we plannen maken. Hoe woont men graag? Wat is er al goed aan de woning en wat kan er beter?

Samen tot een veel beter plan komen

Tijdens een bewonersavond, die was georganiseerd nadat het niet was gelukt om in één keer 70% instemming te halen, kwam er veel los. Kritiek, maar ook goede suggesties. Daarop pasten we onze voorstellen aan. In Fase 3 kiezen we nu voor andere kleuren dan in de eerdere fases. In plaats van gele kozijnen met donkergroene accenten, gaan we nu voor crème-wit met groen. Later is ook het ventilatiesysteem besproken. Eerst wilden we een ventilatiebox op zolder plaatsen, maar de bewoners uit de klankbordgroep kwamen met de optie voor een box in een verlaagd plafond op de begane grond. Daarmee gingen we terug naar de tekentafel. En wat bleek? Dit was een veel beter plan!

Weer trots op de Leonardusbuurt

De plannen voor deze fase zijn klaar, de renovatie kan beginnen. Ik ben pas echt tevreden als de bewoners straks blij zijn met het eindresultaat. Dat is altijd mijn doel geweest: een comfortabele woning ontwerpen voor bewoners die klaar is voor de toekomst. Ik geloof dat de gerenoveerde woningen veel opleveren op het gebied van gezondheid, het verlagen van de energielasten en een verbeterd wooncomfort. Ik ben trots op hoe de plannen, samen met bewoners, tot stand zijn gekomen. Ik hoop dat de bewoners straks weer trots zijn op hun Leonardusbuurt en zij positief terugkijken op de renovatie.’

Thijs van Tetering

Architect en projectleider